5 συνήθειες που πρέπει να σταματήσουν όλοι οι γονείς άμεσα!


Αν νομίζετε ότι είναι μόνο η άσκηση σωματικής βίας που επηρεάζει αρνητικά την συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, τότε θα πρέπει να διαβάσετε την παρακάτω λίστα με τις άσχημες συνήθειες των γονιών, που είναι εξίσου βλαπτικές με το ξύλο:
  • Φωνές και απειλές. Αν καταφεύγετε στις φωνές για να πειθαρχήστε το παιδί σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να το φοβίζετε και να του δημιουργείτε μια σειρά από ψυχολογικά προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κυρίως όμως αυτό που του διδάσκετε είναι να φωνάζει και το ίδιο.
  • Χαρακτηρισμοί και ταμπέλες. Αν συνηθίζετε να βάζετε ταμπέλες στο μικρό σας, όπως «γκρινιάρικο», «κακομαθημένο», «ανυπάκουο» ή το χειρότερο «κακό παιδί», το πιο πιθανό είναι να το οδηγήσετε να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ο χαρακτηρισμός που του δώσατε.

  • Σαρκασμοί και ειρωνείες. Τα ειρωνικά σχόλια πληγώνουν το παιδί και τραυματίζουν την ψυχούλα του. Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι κάνετε « απλά χιούμορ», στην πραγματικότητα όμως οι αρνητικές επιδράσεις της πράξης σας είναι πολύ πιο σοβαρές.

  • «Αθώα χτυπήματα». Ένα χαστουκάκι που και που, μια ξυλιά στο χέρι ή τον ποπό ή μια τσιμπιά σίγουρα δεν θεωρούνται σωματική βία, σωστά; ΛΑΘΟΣ. Αυτά τα «αθώα χτυπήματα» έχουν ακριβώς τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με το ξύλο, γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήστε άμεσα.

  • Ασυνέπεια. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά χρειάζονται ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον με γονείς που βρίσκονται σταθερά δίπλα τους και εννοούν αυτά που λένε. Γονείς που τη μια τιμωρούν αυστηρά ένα απλό λάθος, αλλά την επόμενη αφήνουν να περάσει ατιμώρητη μια αληθινά άσχημη συμπεριφορά, μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τα παιδιά.